

KUGEL JEROZOLIMSKI
Jedną z rzeczy, których naprawdę mi brakuje jest Kugel w szabatowy poranek. W każdy typowy poranek kugel jest podawany na szabatowy...

ŚLEDŹ PO WILEŃSKU
Kilka tygodni po tym, jak zaczęłam umawiać się z moim obecnym mężem, zostałam zaproszona na zapoznawczą kolację z jego rodzicami....

MA'AMOUL
Ma'amoul – dobre ciasteczka, gdy czas na herbatę Jest kilka rzeczy, których nigdy nie robiłam w Izraelu. Między innymi deserów. Desery to...


PIECZONE OWOCE Z MLEKIEM I MIODEM
Pieczone owoce z mlekiem i miodem W tym tygodniu będziemy obchodzić Tu BiSzwat, w Izraelu można znaleźć w tym czasie nieskończoną liczbę...

SZAKSZUKA
Szakszuka W zeszłotygodniowej Parszy czytaliśmy o tym jak ludzie Izraela w pośpiechu opuścili Egipt i w wyniku tego pośpiechu zostawili...

BURAKI NOAMA
Buraki Noama Nigdy nie lubiłam buraków. Może dlatego, że zawsze słyszałam, że plamy po nich nie schodzą z ubrań, albo dlatego, że ich...

HUMUS TO MUS
Proste, ale obowiązkowe! Humus jest bardzo popularnym jedzeniem na całym świecie. Wywodzi się z bliskiego wschodu i dziś jest jednym z...

ZIMOWY KUSKUS
Zimowy kuskus Gdy byłam dzieckiem w moim domu nigdy nie jedliśmy kuskusu. Zawsze myślałam, że było to spowodowane aszkenazyjskością mojej...

KLASYCZNE LATKES
Klasyczne latkes Jednym z moich ulubionych dań podczas Chanuki jest „Latkes bar” – zwykłe latkes z wieloma rodzajami dodatków. W tym...


SUFGANIYOT
Sufganiyot W Izraelu sezon sufganiyotowy startuje około miesiąc przed chanuką. Gdy byłam dzieckiem, jedynym rodzajem były te duże,...