I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us

January 8, 2019

Jedną z rzeczy, których naprawdę mi brakuje jest Kugel w szabatowy poranek. W każdy typowy poranek kugel jest podawany na szabatowy Kidusz w większości jerozolimskich synagog i zawsze obok czulentu był przygotowywany w naszym domu na szabat. Do niedawna byłam trochę zd...

January 8, 2019

Kilka tygodni po tym, jak zaczęłam umawiać się z moim obecnym mężem, zostałam zaproszona na zapoznawczą kolację z jego rodzicami. Uznaliśmy, że najlepszym czasem na takie spotkanie będzie „Seudah Shlishit” – trzeci posiłek podczas Szabatu, który nie jest tak oficjalny,...

January 8, 2019

Ma'amoul – dobre ciasteczka, gdy czas na herbatę

Jest kilka rzeczy, których nigdy nie robiłam w Izraelu. Między innymi deserów. Desery to ostatnia rzecz do jakiej się zabieram. Moja siostra jest cukiernikiem, więc nigdy nie musiałam o nich myśleć. A kiedy goście pytali...

February 6, 2018

Pieczone owoce z mlekiem i miodem 

W tym tygodniu będziemy obchodzić Tu BiSzwat, w Izraelu można znaleźć w tym czasie nieskończoną liczbę rodzajów suszonych owoców, których czasem mi tu brakuje. Jest to również czas, gdy w szkole kończy się pierwszy semestr, dzieci dost...

January 22, 2018

Szakszuka

W zeszłotygodniowej Parszy czytaliśmy o tym jak ludzie Izraela w pośpiechu opuścili Egipt i w wyniku tego pośpiechu zostawili nam „pamiątkę” – macę. Chleb pieczony pod presją, jest czymś co jemy do dziś i przypomina nam o nerwowych nocach. Jeśli ja muszę zrobi...

January 15, 2018

Buraki Noama

Nigdy nie lubiłam buraków. Może dlatego, że zawsze słyszałam, że plamy po nich nie schodzą z ubrań, albo dlatego, że ich kolor zawsze przypominał mi paschowy Maror (w mojej rodzinie dodawaliśmy do niego buraków). W każdym razie konkluzja jest taka, że przez...

January 15, 2018

Proste, ale obowiązkowe!

Humus jest bardzo popularnym jedzeniem na całym świecie. Wywodzi się z bliskiego wschodu i dziś jest jednym z najbardziej popularnych smarowideł w Izraelu. Humus jest łatwy do zrobienia, tani i spożywany przez Izraelczyków bez względu na ich sta...

January 3, 2018

Zimowy kuskus

Gdy byłam dzieckiem w moim domu nigdy nie jedliśmy kuskusu. Zawsze myślałam, że było to spowodowane aszkenazyjskością mojej rodziny, a kuskus oczywiście nie jest aszkenazyjskim jedzeniem. Jednak teraz, gdy jestem mamą i spędziłam już sporą część mojego życ...

December 19, 2017

Klasyczne latkes

Jednym z moich ulubionych dań podczas Chanuki jest „Latkes bar” – zwykłe latkes z wieloma rodzajami dodatków.

W tym roku, gdy planowałam noc Latkesową, przeczytałam, że Wieczór Latkesowy to stara tradycja Chabadu, należało się spotkać czwartej nocy Chanu...

December 11, 2017

Sufganiyot

W Izraelu sezon sufganiyotowy startuje około miesiąc przed chanuką. Gdy byłam dzieckiem, jedynym rodzajem były te duże, wypełnione dżemem i pokryte cukrem pudrem sufganiyot. Z biegiem czasu kuchnia Izraelska ulegała coraz to większym wpływom mody na dobry wyg...

Please reload

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

January 8, 2019

January 8, 2019

January 8, 2019

January 22, 2018

January 15, 2018