I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us

January 8, 2019

Jedną z rzeczy, których naprawdę mi brakuje jest Kugel w szabatowy poranek. W każdy typowy poranek kugel jest podawany na szabatowy Kidusz w większości jerozolimskich synagog i zawsze obok czulentu był przygotowywany w naszym domu na szabat. Do niedawna byłam trochę zd...

January 8, 2019

Kilka tygodni po tym, jak zaczęłam umawiać się z moim obecnym mężem, zostałam zaproszona na zapoznawczą kolację z jego rodzicami. Uznaliśmy, że najlepszym czasem na takie spotkanie będzie „Seudah Shlishit” – trzeci posiłek podczas Szabatu, który nie jest tak oficjalny,...

January 8, 2019

Ma'amoul – dobre ciasteczka, gdy czas na herbatę

Jest kilka rzeczy, których nigdy nie robiłam w Izraelu. Między innymi deserów. Desery to ostatnia rzecz do jakiej się zabieram. Moja siostra jest cukiernikiem, więc nigdy nie musiałam o nich myśleć. A kiedy goście pytali...

February 6, 2018

Pieczone owoce z mlekiem i miodem 

W tym tygodniu będziemy obchodzić Tu BiSzwat, w Izraelu można znaleźć w tym czasie nieskończoną liczbę rodzajów suszonych owoców, których czasem mi tu brakuje. Jest to również czas, gdy w szkole kończy się pierwszy semestr, dzieci dost...

January 22, 2018

Szakszuka

W zeszłotygodniowej Parszy czytaliśmy o tym jak ludzie Izraela w pośpiechu opuścili Egipt i w wyniku tego pośpiechu zostawili nam „pamiątkę” – macę. Chleb pieczony pod presją, jest czymś co jemy do dziś i przypomina nam o nerwowych nocach. Jeśli ja muszę zrobi...

January 15, 2018

Buraki Noama

Nigdy nie lubiłam buraków. Może dlatego, że zawsze słyszałam, że plamy po nich nie schodzą z ubrań, albo dlatego, że ich kolor zawsze przypominał mi paschowy Maror (w mojej rodzinie dodawaliśmy do niego buraków). W każdym razie konkluzja jest taka, że przez...

January 15, 2018

Proste, ale obowiązkowe!

Humus jest bardzo popularnym jedzeniem na całym świecie. Wywodzi się z bliskiego wschodu i dziś jest jednym z najbardziej popularnych smarowideł w Izraelu. Humus jest łatwy do zrobienia, tani i spożywany przez Izraelczyków bez względu na ich sta...

January 3, 2018

Zimowy kuskus

Gdy byłam dzieckiem w moim domu nigdy nie jedliśmy kuskusu. Zawsze myślałam, że było to spowodowane aszkenazyjskością mojej rodziny, a kuskus oczywiście nie jest aszkenazyjskim jedzeniem. Jednak teraz, gdy jestem mamą i spędziłam już sporą część mojego życ...

December 19, 2017

Klasyczne latkes

Jednym z moich ulubionych dań podczas Chanuki jest „Latkes bar” – zwykłe latkes z wieloma rodzajami dodatków.

W tym roku, gdy planowałam noc Latkesową, przeczytałam, że Wieczór Latkesowy to stara tradycja Chabadu, należało się spotkać czwartej nocy Chanu...

December 11, 2017

Sufganiyot

W Izraelu sezon sufganiyotowy startuje około miesiąc przed chanuką. Gdy byłam dzieckiem, jedynym rodzajem były te duże, wypełnione dżemem i pokryte cukrem pudrem sufganiyot. Z biegiem czasu kuchnia Izraelska ulegała coraz to większym wpływom mody na dobry wyg...

Please reload

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

January 8, 2019

January 8, 2019

January 8, 2019

January 22, 2018

January 15, 2018

January 15, 2018

January 3, 2018

December 19, 2017

December 11, 2017

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Archive
Please reload

© 2019 Koszerna Polska. Wszystkie informacje są pod nadzorem Rabina Schudricha - Naczelnego Rabina Polski

  • Facebook App Icon