top of page

ZIMOWY KUSKUS


Zimowy kuskus

Gdy byłam dzieckiem w moim domu nigdy nie jedliśmy kuskusu. Zawsze myślałam, że było to spowodowane aszkenazyjskością mojej rodziny, a kuskus oczywiście nie jest aszkenazyjskim jedzeniem. Jednak teraz, gdy jestem mamą i spędziłam już sporą część mojego życia na sprzątaniu kuskusu po posiłkach, domyślam się, że były też inne powody.

W każdym razie, pierwszy raz zetknęłam się z kuskusem w narodowym tyglu izraelskiego społeczeństwa, czyli podczas pierwszego tygodnia służby w izraelskiej armii. Przyjaciele strasznie się ze mnie śmiali, że nie znam poprawnego, tradycyjnego sposobu gotowania kuskusu. Rok temu zaczęłam przyrządzać go sama jako matka, która odkryła, że jest to najlepszy sposób na dostarczenie mojemu synowi wszystkich pożywnych, zdrowych warzyw, których zazwyczaj odmawia.

Przepis oparty jest na ciągle zmieniających się improwizacjach, które bazują na tym, co akurat mam w domu. Jeśli tylko macie jakieś warzywa inne niż w przepisie, nie krępujcie się poeksperymentować i zmieniać składniki (jak zobaczycie w tym przepisie jest tylko to, co akurat miałam w lodówce).

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka kuskusu instant (możecie go też zrobić sami. Jeśli chcecie się wiedzieć jak zrobić domowy kuskus dajcie mi znać, a Was nauczę)

  • 1 biała cebula, przekrojona na pół a następnie pokrojona i przecięta znów na pół (tak, że otrzymujemy ¼ krążka cebuli)

  • 1 marchewka I 1 pietruszka, obrane i przekrojone wzdłuż, a następnie pokrojone

  • 1 cukinia, pokrojona tak jak marchewka

  • ½ szklanki ciecierzycy (zazwyczaj kupuję suchą, namaczam przez noc i gotuję ją, a następnie zamrażam ją porcjami (ok. 1 kubek) z wodą z gotowania, po to by w każdej chwili mieć możliwość wrzucenia jej do gulaszu czy żeby zrobić z niej hummus.

  • 1 batat obrany i pokrojony w kostki 2x2 cm

  • 2-3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 2x2 cm

  • 1-2 gałązki selera umyte i pokrojone

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz

  • Kumin, kurkuma, sproszkowany czosnek i jeśli masz dostęp do koszernego curry lub garam masala, warto je dodać.

Przepis:

W dużym, ciężkim garnku podgrzej trochę oleju i dodaj cebulę, mieszaj ją co kilka minut dopóki się nie zazłoci.

Dodaj marchewkę I pietruszkę i mieszaj od czasu do czasu, po 5 minutach dodaj seler, a następnie powtórz ten sam proces ze wszystkimi warzywami. Gdy już wszystkie warzywa będą obsmażone zalej je wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz płomień i dodaj przyprawy. Możesz śmiało poszaleć z przyprawami, które dodajesz 😊

Przykryj garnek i pozwól wodzie trochę wyparować. Po ok. 30 minutach warzywa będą miękkie.

W międzyczasie, przełóż kuskus do dużej miski i zalej gotującą się wodą (ok. 1 cm powyżej kuskusu), przykryj miskę i daj kuskusowi nasiąknąć przez ok. 5 minut. Gdy kuskus będzie gotowy wymieszaj go widelcem tak, by nie był lepki, a puszysty i sypki.

W osobnej misce umieść 3-5 kopiatych łyżek gotowego kuskusu i dodaj dużo warzyw z 4 łyżkami zupy spod warzyw, która w tym daniu pełni rolę sosu.

PRZEPISY
bottom of page