KLASYCZNE LATKES

Klasyczne latkes
Jednym z moich ulubionych dań podczas Chanuki jest „Latkes bar” – zwykłe latkes z wieloma rodzajami dodatków.
W tym roku, gdy planowałam noc Latkesową, przeczytałam, że Wieczór Latkesowy to stara tradycja Chabadu, należało się spotkać czwartej nocy Chanuki, jeść levivot i snuć chasydzkie opowieści.
Więc zaczęłam się zastanawiać co jest niezwykłego w Chanuce i znalazłam ciekawe powiązanie – słowo chanuka – po hebrajsku חנוכה jest bardzo podobne do słowa חינוך, oznaczające edukację, słowo to bardzo odpowiada temu czego doświadczam podczas Chanuki tutaj w Polsce – jest świetną okazją do uczenia mojego syna, o co dokładnie chodzi w byciu Żydem.
Więc tego roku, jak zresztą co roku, robimy nasze levivot przy słuchaniu bardzo głupiej piosenki o Chanuce.
https://www.youtube.com/watch?V=gemdujq5kfm
W piosence słyszymy dialog między Rabinem Kalmanem a jego żoną Hanną Zeldą, w którym Rabin Kelman chce leviva na Chanukę, ale za każdym razem żona odsyła go do sklepu po jakiś zapomniany składnik, aż w końcu Hanna Zelda jest zbyt zmęczona by gotować i Rabin musi zrobić je sam… 😊
Składniki:
4 duże ziemniaki starte na dużych oczkach
2 jajka
2-3 łyżki mąki z macy
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Włóż starte ziemniaki do ręcznika kuchennego i wyciśnij całą wodę. Następnie dodaj resztę składników i wymieszaj. Na patelni podgrzej około 1 cm oleju.
Używając łyżki do lodów rób równe porcje i kładź je na oleju. Obracaj po ok 2-3 minutach, gdy latkes będą złote i spłaszczaj je przy pomocy łopatki.
Lubię umieszczać moje latkes na kratce do studzenia ciastek i dawać im możliwość obcieknięcia z oleju.
Należy jeść od razu i szaleć z dodatkami! Bardzo lubię dodawać trochę wędzonego łososia i serka śmietankowego (Bieluch), trochę tuńczyka, łyżkę humusu, pikle i co kto chce!
Smacznego 😊