top of page

MA'AMOUL


Ma'amoul – dobre ciasteczka, gdy czas na herbatę

Jest kilka rzeczy, których nigdy nie robiłam w Izraelu. Między innymi deserów. Desery to ostatnia rzecz do jakiej się zabieram. Moja siostra jest cukiernikiem, więc nigdy nie musiałam o nich myśleć. A kiedy goście pytali co przynieść na kolację szabatową zawsze bez wahania odpowiadałam – deser!

Od kiedy przeprowadziłam się do Polski musiałam nauczyć się przyrządzać również desery. Lubię przepisy, które nie są czasochłonne, i które trzymają się dobrze nawet po kilku dniach od ich zrobienia. I właśnie dlatego ten bardzo tradycyjny przepis jest tym, do którego zawsze wracam. Jeśli nie macie daktyli, użyjcie Nutelli ;)

Składniki:

  • 4.5 kubka białej mąki

  • 2 kubki mąki kukurydzianej typu semolina

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki cukru

  • 200 gram margaryny/masła

  • 1/2 kubka oleju

  • 1.5 kubka ciepłej wody

Na nadzienie:

  • 1 kg miękkich daktyli

  • 1 łyżka oleju

  • Pół kubka słodkiego czerwonego wina

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło, olej, wodę i zagnieć wszystko rękami.

Jeśli daktyle, których używasz są zbyt suche, umieść je w ciepłej wodzie, by zmiękły. Wysusz je i pokrój na drobne kawałeczki. Dodaj cynamon, olej i wino.

Podziel ciasto na 8 kawałków i uformuj każdy kawałek w prostokąt. Posmaruj je nadzieniem.

Zwiń każdy prostokąt i przekrój go na dwucentymetrowe grube części.

Piecz w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez około 30 minut albo do czasu, gdy górne części się zazłocą. Posyp cukrem pudrem.

PRZEPISY

© 2023 Koszerna Polska. Wszystkie informacje są pod nadzorem Rabina Schudricha - Naczelnego Rabina Polski

  • Facebook App Icon
bottom of page