KUGEL JEROZOLIMSKI
Jedną z rzeczy, których naprawdę mi brakuje jest Kugel w szabatowy poranek. W każdy typowy poranek kugel jest podawany na szabatowy Kidusz w większości jerozolimskich synagog i zawsze obok czulentu był przygotowywany w naszym domu na szabat. Do niedawna byłam trochę zdenerwowana, gdy miałam samodzielnie przygotować kugel ponieważ przeżyłam traumę, gdy po raz pierwszy próbowałam to przyrządzić i prawie spaliłam całą kuchnię, ale w końcu dotarłam do takiego punktu w moim życiu, w którym mogę spróbować zrobić to ponownie i cieszę się, że mogę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem
Składniki:
400 gramów makaronu (najlepsze są kluski jajeczne, ale normalny makaron też się sprawdzi)
1 łyżka stołowa soli
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
4 jajka, ubite
1 łyżka stołowa świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza
Ugotuj makaron w garnku z wrzącą wodą i dużą ilością soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedź.
Rozgrzej olej w garnku, który można używać także w piekarniku, dodaj 1 szklankę cukru i rozpuść aż do karmelizacji (około 5 minut na średnim ogniu) dodaj makaron i zamieszaj.
Wymieszaj jajka z pozostałym cukrem, dodaj sól i pieprz (a także z cynamonem i rodzynkami, jeśli je dodajesz) i makaronem.
Ugnieć mieszaninę w garnku, zmniejsz płomień i smaż przez 15 minut.
Przenieś do piekarnika na 2-3 godziny lub jeśli chcesz zrobić to w tradycyjny sposób - w 100 stopniach Celsjusza zostaw na całą noc.
Podawaj z piklami, wtedy uzyskasz najbardziej autentyczny smak, wiem, że to brzmi dziwnie, ale spróbuj (uwaga ten smak uzależnia!).