top of page

PYSZNA KOMOSA


Pyszna komosa

Nigdy tak naprawdę nie przepadałam za komosą ryżową, wydawała się tylko częścią mody na zdrową żywność dopóki nie zdałam sobie sprawy z tego, że mogę ją jeść na Pesach. Kilka tygodni temu, w Berlinie poszłam do lokalu z koszernym humusem. Ponieważ jestem z Izraela myślałam, że powinnam spróbować czegoś innego niż humus i poprosiłam o danie z komosą, które była tak dobre, że postanowiłam spróbować zrobić podobne w domu.

Składniki:

  • 150 gram czerwonej komosy

  • Duża garść wysuszonej żurawiny (naturalnej, suszonej, bez dodatku olejów, przypraw, substancji nabłyszczających)

  • Garść migdałów (najlepiej obranych i pokrojonych)

  • 1 łyżka cynamonu

  • Sok z jednej cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

Przepis:

Ugotuj komosę w gotującej się wodzie. Zawsze gotowałam ją jak ryż, dopóki moja siostra nie zasugerowała mi żeby gotować ją jak makaron (z dużą ilością wody) – myślę, że druga metoda jest lepsza.

Gdy komosa będzie ugotowana, odcedź ją z pozostałej wody i umieść w misce, dodaj żurawinę, migdały i cynamon, sól oraz pieprz. Dodaj pół soku z cytryny i popraw smak tak jak Ci się podoba.

To bardzo prosty przepis na obiad, świetnie pasują do niej też pieczone warzywa i łosoś na Szabat.

PRZEPISY
bottom of page