top of page

GULASZ


Mój dziadek był dumnym Węgrem. Gulasz to bardzo proste danie, często przygotowywane w naszym domu jako szabatowy lunch. Mój przepis zmienia się za każdym razem, gdy gotuję i można go zrobić bardziej lub mniej ostry, ale to jest podstawa.

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w plasterki

½ kg mięsa nadającego się do długotrwałego gotowania, pokrojonego w 2cmx2 cm kostkę

3 marchewki, obrane i pokrojone w jednocentymetrowe kostki

4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

Olej „Kujawski”

Przecier pomidorowy „Międzychód”

Papryka – słodka i ostra „Kamis”

Sól i pieprz do smaku

W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso i duś je na średnim ogniu około minuty z każdej strony. Odłóż mięso na bok i smaż cebulę aż się zazłoci. Dodaj marchewkę i mieszaj ją od czasu do czasu, dodaj ziemniaki i mieszaj co kilka minut. (Możesz także dodać pietruszkę, słodkie ziemniaki, paprykę, selera itp.)

Gdy wszystkie warzywa będą już dobrze upieczone, dodaj znów mięso i zalej wszystko wodą. Wsyp przyprawy i dodaj 1-2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego (firmy Międzychód), doprowadź do wrzenia i gotuj wszystko pod przykryciem.

Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i pozwól się temu dusić przez 3-4 godziny.

Możesz również wstawić gulasz do piekarnika nagrzanego do 100-120°C na około 4 godziny lub dłużej. Im dłużej gulasz będzie się gotował na małym ogniu, tym mięso będzie delikatniejsze.

Możesz jeść gulasz jako zupę, z ryżem, kaszą, makaronem lub kopytkami.

Smacznego! 😊

 
PRZEPISY

© 2025 Koszerna Polska. Wszystkie informacje są pod nadzorem Rabina Schudricha - Naczelnego Rabina Polski

  • Facebook App Icon
bottom of page