GULASZ

Mój dziadek był dumnym Węgrem. Gulasz to bardzo proste danie, często przygotowywane w naszym domu jako szabatowy lunch. Mój przepis zmienia się za każdym razem, gdy gotuję i można go zrobić bardziej lub mniej ostry, ale to jest podstawa.
Składniki:
1 duża cebula pokrojona w plasterki
½ kg mięsa nadającego się do długotrwałego gotowania, pokrojonego w 2cmx2 cm kostkę
3 marchewki, obrane i pokrojone w jednocentymetrowe kostki
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Olej „Kujawski”
Przecier pomidorowy „Międzychód”
Papryka – słodka i ostra „Kamis”
Sól i pieprz do smaku
W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso i duś je na średnim ogniu około minuty z każdej strony. Odłóż mięso na bok i smaż cebulę aż się zazłoci. Dodaj marchewkę i mieszaj ją od czasu do czasu, dodaj ziemniaki i mieszaj co kilka minut. (Możesz także dodać pietruszkę, słodkie ziemniaki, paprykę, selera itp.)
Gdy wszystkie warzywa będą już dobrze upieczone, dodaj znów mięso i zalej wszystko wodą. Wsyp przyprawy i dodaj 1-2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego (firmy Międzychód), doprowadź do wrzenia i gotuj wszystko pod przykryciem.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i pozwól się temu dusić przez 3-4 godziny.
Możesz również wstawić gulasz do piekarnika nagrzanego do 100-120°C na około 4 godziny lub dłużej. Im dłużej gulasz będzie się gotował na małym ogniu, tym mięso będzie delikatniejsze.
Możesz jeść gulasz jako zupę, z ryżem, kaszą, makaronem lub kopytkami.
Smacznego! 😊